Chili nevelése 1: a csíráztatás

A chilimagokat hasonlóan kell csíráztatni mint bármi mást, például a paradicsomot. Viszont lényeges, hogy ezek sokkal lassabbak, illetve melegigényesebbek. Az ültetéshez érdemes palántaföldet használni, idén volt némi maradék citrusföldünk, abban érezhetően rosszabbul, vagy egyáltalán nem nőttek ki a paprikák. Mivel az erősebb fajta chilik igen lassan csíráznak és nőnek, december-január táján érdemes elvetni őket, ha emberi időben akarunk termést.

Kétféle módszerrel kísérletezünk, ha minden egyes chili kap egy-egy külön műanyagpoharat, akkor a későbbiekben jobban tudnak fejlődni, illetve később kell átültetni őket.


Ezzel szemben lehet kapni kis műanyag hajtató dobozkát, abban sokkal jobb eséllyel csíráznak ki, cserébe hamarabb ültethetjük át.


Van egy olyan lehetőség is, hogy sok magot ültetünk egy edénybe, és amikor már kinőttek, és valamennyire fejlődtek, akkor ültetjük szét őket (ez a folyamat a "tűzdelés"). Ezt inkább csak akkor ajánlom, ha van sok mag, mivel így ugyan eleinte egyszerűbben kezelhetőek a paprikák, viszont maga a szétszedés komoly megterhelés nekik, nem feltétlenül éli mind túl.
Idén nagyon rossz volt a keltetési hatékonyságunk, amiben közrejátszhatott a tőzeglégy-invázió, ami akkortájt ért minket. Hogy máskor az ilyet elkerüljük, lehet érdemes lenne sütőben fertőtleníteni a használandó földet.

A chiliknél a csírázás elég sokáig tart. Akár egy hónapig. Ebben az időszakban leginkább melegre lenne szükségük, elvileg 25-30 °C kell nekik. Fény még nem kell :-)


Magvetésre a november-december környéke vált be, így kapunk elég szép palántákat júniusra. Ehhez persze hozzá kell azt is tenni, hogy nálunk a házban elég hűvös van télen, ezért a kelleténél lassabban nőnek szerencsétlen paprikák. Próbálkoztam kísérletképp márciusi magvetéssel, ez gyakorlatilag eredménytelen volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése